BAUBUBBLES: NEW BAUHAUS MUSEUM

BAUBUBBLES: NEW BAUHAUS MUSEUM

Roof-renderroof plan

SideElevation1-Comboelevation

Bauhaus-Section-peoplesection

Baububbles (Bauhaus Museum Dessau), Dessau, Germany, 2015, design competition.

This project takes the ethos of the Bauhaus into a contemporary mediation of the social, cultural, and ‘environmental.’ The innovations of the Bauhaus might be understood as a hyper-rationalization and expression of interiority as function.  Accordingly, Baububbles locates exhibition spaces inside a sequence of concrete boxes. This primary exhibition core– iconic white boxes of cultural institutional space — is surrounded by a thick exterior of interconnected, surface-maximizing areas for social and cultural programs. Activities of the park and public spaces surround the exhibition core, blending with services, air handling, and infrastructure. The distinctions between nature and culture, institution and city, structure and envelope, are suspended in this bubble-like colonization of the white box.  The scheme aims both to represent the Bauhaus and participate in the Walter Gropius manifesto: “Architecture should be a mirror of life and time.”

Perspective3Combo

1400-Combo3f